Sun02072016

News

Mountain View braces for Super Bowl crowds

Mountain View braces for Super Bowl crowds


Graphic Courtesy of City of Mountain View
The purple parking lots above indicate where paid parking for the Super Bowl is allowed in downtown Mountain View. Other lots are open but still carry three-hour time constraints.

Downtown Mountain View wil...

Read more:

Loading...

Schools

Los Altos High student hopes to bring animal therapy to school

Los Altos High student hopes to bring animal therapy to school


Courtesy of Christine Lenz
Los Altos High junior Riley Fujioka, left, works with Animal Assisted Happiness program manager Simone Haroush-van Dam.

Research affirms that the therapeutic effects of animals help reduce stress in humans, and one Los Alt...

Read more:

Loading...

Community

Sports

Panthers outpace Priory

Panthers outpace Priory


Shirley Pefley/Special to the Town Crier
Pinewood’s Matt Peery lays up the ball in Friday’s win over Woodside Priory. Peery paced the Panthers with 19 points.

While height helps, the Pinewood School boys are proof that basketball is not ...

Read more:

Loading...

Comment

From the City Manager's Desk: Fulfilling our mission

 

For those of us who work for Los Altos, the mission is “to foster and maintain the city of Los Altos as a great place to live and to raise a family.” The city’s employees take this mission seriously and – individually ...

Read more:

Loading...

Special Sections

'Machos': Middle Eastern nachos ideal for Super Bowl

'Machos': Middle Eastern nachos ideal for Super Bowl


Photos Courtesy of Blanche Shaheen
Blanche Shaheen, above with her brother Issa, shares her Middle Eastern take on nachos – ideal for a Super Bowl party. Shaheen’s “Machos,” right, feature feta, tahini sauce, Persian cucumbe...

Read more:

Loading...

Business

Businesses on Main Street make moves

Businesses on Main Street make moves


Alicia Castro/Town Crier
Several stores on Main Street in downtown Los Altos are in the midst of changing hands.

In the coming months, Main Street will welcome several new businesses to fill empty storefronts.

Jennifer Quinn, the city’s econo...

Read more:

Loading...

People

ROSEMARY FRASER

Rosemary Fraser, age 81, a long-time resident of the Los Altos/Palo Alto area, died peacefully Friday, the 22nd of January at her home. It was a sudden death; hypertension was the underlying cause.

Born in 1934 in Florence, Arizona, Rosemary enjoyed...

Read more:

Loading...

Stepping Out

West Bay Opera tackles Tchaikovsky's 'Onegin'

West Bay Opera tackles Tchaikovsky's 'Onegin'


Otak Jump/Special to the Town Crier
Olga Chernisheva and Silas Elash perform in West Bay Opera’s “Eugene Onegin.”

The West Bay Opera production of “Eugene Onegin” is scheduled Feb. 19-28 at Lucie Stern Theatre, 1305...

Read more:

Loading...

Spiritual Life

How to cultivate childlike faith in a grown-up world

And Jesus said: “Truly I tell you, unless you change and become like little children, you will never enter the kingdom of heaven.”

– Matt. 18:3

Read more:

Loading...

Inside Mountain View

New right-to-lease ordinance promises relief for renters

New right-to-lease ordinance promises relief for renters


Mountain View Tenants Coalition/Facebook
Residents gather in the fall to protest Mountain View’s rising rents. Rent relief is on the way in the form of a new ordinance.

A controversial Mountain View law requiring landlords to provide lease opt...

Read more:

Loading...

Angles and views: Los Altos Hills home offers challenge to mind and eye


Photos by Ellie Van Houtte/Town Crier
Caye and Richard Johnson’s Los Altos Hills home boasts an angular backyard deck that juts from their large windows. The Johnsons constructed their home to mimic a treehouse, with no perfectly perpendicular lines.

Caye and Richard Johnson live in a treehouse – sort of.

Their multilevel home, built on a steeply sloped lot in Los Altos Hills, is a product of the Loma Prieta earthquake and their love of architecture. The view inside from the dramatic entry is of trees.

The Johnsons have lived on the property for 44 years. They loved the first house they built, which was Eichlerlike with a glass wall. But the 1989 quake caused it to separate nearly in half, leaving it habitable but in dire condition.

Rather than rebuild and retrofit it, they decided to start over.

“We looked for a young architect wanting to do interesting things,” said Richard, a fan of Richard Neutra and Frank Lloyd Wright.

“I didn’t want a square, boxy house,” said Caye, who had seen too many rentals that were advertised as light-filled but were depressingly dark.

Tobin Dougherty of Palo Alto filled the bill and, together with the Johnsons, designed a contemporary house that is all about angles and views. There are no square rooms.

An artistic space

Intersecting triangles form the motif, the most dramatic of which is the “prow” extending over the front entry. The front door continues the triangular motif in three different woods infilled with stonelike epoxy.

Ceiling beams extending from the interior to the exterior emphasize the lines. And five sets of vertical beams, which move as a unit, stabilize the house and add architectural interest.

Caye’s favorite view is from the backyard looking toward the soaring living room windows.

A plethora of glass capitalizes on the views from the 3,850-square-foot, four-bedroom house, which boasts a formal dining room, great room and study. The bar and a portion of the kitchen are cantilevered – “a tricky way to gain space,” Richard said.

A wine cellar and a barrel room with winemaking equipment are on the garage level.

Richard describes the house as “creative modern” based on angles that take advantage of the hillside and the sun.

“It is a continual challenge to the mind and eye,” he said.

In Dougherty’s words, “Juxtaposed angles, pathways, sun and site intertwine in a 45-degree dance of dramatic – yet domestic and intimate – artistic space.”

“Artistic” is the operative word, considering the eye-catching art pieces created by Richard. Noteworthy is one titled “Heavy Metal,” which measures 5-feet-by-10-feet and is made of Styrofoam shipping containers sprayed black. It hangs in the living room near a post-World War II handmade Rippen piano from Holland.

On another wall is a similar piece made from ink-cartridge shipping containers. Richard likes making things from found junk.

“This is interesting,” he says to himself. “What can I do with it?”

His muse could be Louise Nevelson.

The light-filled interiors provide a gallerylike setting for favorite things collected on their travels around the country and abroad.

Both worked in life sciences at Ames Research Center and spent a couple of months at the Johnson Space Center in 1969 analyzing the Apollo moon rocks. In addition, Richard worked on the Viking Mission to Mars and Caye worked on the space station.

After retiring from Ames, Richard worked at SRI before becoming a consultant and then turning his full attention to building the house.

A modern masterpiece

The Johnsons laid the slate floors themselves. Danish wood floors complement the slate.

The kitchen, on the first level, features a black and brown color scheme. The SieMatic cabinets from Germany are stained cherry, and the countertops are granite. The island is a 7-foot-by-6-foot trapezoidal slab of nearly black granite with red accents. The Johnsons used cardboard and plywood to mock up the island and create the perfect shape.

The kitchen includes a breakfast nook and flows into the great room, which features a Swedish corner fireplace.

Also on this level are the dining room, bar and powder room.

The powder room’s heavily textured black walls have traces of red, gold and silver – the perfect foil for a vibrant, masklike “face” that’s a clever composite of the face of Michelangelo’s David overpainted with a scene from the Sistine Chapel ceiling. The couple purchased it

in Florence.

A few steps down is the living room. From there, staircases with custom wrought-iron railings lead up to Richard’s study and down to the bedrooms.

The master suite features an earth-toned marble bathroom. The open walk-in shower is like a greenhouse.

“It’s like showering with nature,” Caye said.

No wonder. The house sits on a 1.5-acre lot that is parklike.

The Johnsons have four grown children and are in the process of downsizing – no easy task.

When they built their modern masterpiece two decades ago, their youngest child asked, “Mom and Dad, why can’t you build a regular house?”


Richard and Caye Johnson's "treehouse" - Photos by Los Altos Town Crier

Schools »

Schools
Read More

Sports »

sports
Read More

People »

people
Read More

Special Sections »

Special Sections
Read More

Photos of Los Altos

photoshelter
Browse and buy photos